Hem » Aktuellt » Varför ska jag teckna odlingskontrakt? Olle ger svar!

Varför ska jag teckna odlingskontrakt? Olle ger svar!

Olle Ryegård, inköpsansvarig av spannmål på Lagerhuset, svarar på varför du som medlem eller blivande medlem skall teckna odlingskontrakt med just oss.

Olle Ryegård, Inköpsansvarig spannmål Vara Lagerhus

Redaktionen på Vara Lagerhus har ställt ett par frågor till Olle Ryegård ny inköpsansvarig för spannmål på Vara Lagerhus. Olle bor i Lidköping med sönerna Hjalmar och Nils, är mark/växt agronom och är väldigt intresserad av växtodling och jord.

Du pratar konstigt. Var kommer du ifrån?

– Haha…Jag bor i Lidköping, men jag tror du kanske syftar på mitt förflutna från Gotland.

Hur tycker du det går på det nya jobbet?

– Spännande och roligt men också svårt med en spannmålsmarknad som hoppar upp och ned hela tiden. Det är utmanande och jag förstår att det är klurigt för lantbrukarna med alla dessa beslut om inköp och försäljning av spannmål och insatsmedel.

Vad är det bästa med jobbet?

– Att få göra affärer, träffa lantbrukare och hitta bra lösningar för både parter. Alla har så olika behov så varje affär är unik. Det är också kul att ha fått nya arbetskamrater. Det har jag verkligen saknat som egenföretagare.

Vad gör du nu?

– Jag köper in spannmål samt hjälper till med att driva olika projekt såsom Uddevallas hamnprojekt. Just nu arbetar jag med att få in odlingskontrakt för skörden 2023.

Varför skall man då teckna ett odlingskontrakt med Vara Lagerhus?

– Vi kan spannmålshandel och har bra långsiktiga relationer med kunder som tycker om den höga kvaliteten av spannmålen från Vara Lagerhus. Vi följer marknaden dagligen både med att säkra oss på börser och i fysisk handel. Vårt långsiktiga fokus är högsta möjliga pris för spannmålen och brukar ligga i topp när man summerar allt.

Att teckna ett odlingskontrakt är ett enkelt sätt att sälja sin spannmål på och försäkra sig få ett bra pris på även på en svängande spannmålsmarknad. Kontraktet är uppbyggt på ett stort antal spannmålsaffärer som genomförs under 1,5 år (oktober till mars). Snittet under perioden blir priset till lantbrukaren plus en efterlikvid. För skörd 2022 blev det till exempel 3,20 kr/kg för kvarnvetet inklusive kontraktstillägg. Till detta tillkommer en efterlikvid när bokslutet är gjort. För 2021/2022 var den till exempel 8 öre. Att istället sälja sin spannmål på fastprisavtal är det lätt att hamna fel och det slår hårt i ekonomi om man hamnar i otakt med inköp av gödning och försäljning av spannmål.

Några fördelar med odlingskontraktet?

– Odlingskontraktet tecknas per areal och inte per mängd. Det innebär att Vara Lagerhus tar på sig en risk i stället för lantbrukaren.  Om man tecknar ett kontrakt med någon annan spannmålshandlare på mängd och då inte uppfyller mängd och kvalitet så får man betydande straffavgifter för ej levererad spannmål enligt kontrakt. Det tycker jag är en stor fördel som man verkligen behöver värdera när man säljer sin spannmål. Det kanske är värt 20 öre per kilo att slippa mängdkravet…

När är sista dag för att teckna odlingskontrakt för skörd 2023?

Det är den 31 maj. Det är tryggt, säkert och koncept som fungerat under lång tid. Det är bara att teckna kontrakt. Ju tidigare ju bättre.

Hos oss tecknar du odlingskontrakt och får kontraktstillägg innan den 1 juni. Gå in under ”mina sidor” eller så hjälper vi dig!

Dela