vete i fält
Hem » Aktuellt » Slutpriser 2022; de högsta någonsin!

Slutpriser 2022; de högsta någonsin!

I fredags på Lucia-kaffet presenterade Lagerhuset sina odlingskontraktspriser för skörd 2022.

Årets priser är de högsta någonsin. Jämför vi priserna på odlingskontraktet med de nivåer som vi gjort fastpris-kontrakt på så är priset på odlingskontrakt högre för alla grödor. Det visar hur svårt det är att pricka rätt med försäljningen i en mycket oberäknelig marknad.

Vi kan se tillbaka på ett dramatiskt år präglat av krig i Europas kornbod Ukraina. Det har fått priserna på spannmål och oljeväxter att rusa upp på nivåer som vi inte sett tidigare. De allra högsta priserna under säsongen såg vi redan i maj månad. Då var osäkerheten kring framtiden så stor att väldigt få vågade sälja, samtidigt som många köpare ville försäkra sig om tillgång på råvara. Under sommaren föll priserna tillbaka något för att sedan åter stiga i september. Från slutet av oktober och fram till nu har vi haft en betydande nedgång kopplat till överenskommelsen om export av spannmål från Svarta havet i kombination med en försämring av konjunkturen som fått i stort sett alla råvaror att backa. Vi kommer sannolikt att få se stora rörelser även under resten av säsongen beroende bland annat på
utvecklingen av exporten från Svarta havet, Kinas importbehov men även lokalt utbud och efterfrågan.

Priserna på Odlingskontrakten är resultatet av de affärer vi gjort under hela året. Vår strategi att sprida ut försäljningen under lång tid har varit framgångsrik sett över många år och ger en stabilitet i en orolig marknad. Årets priser är de högsta någonsin. Jämför vi priserna på odlingskontraktet med de nivåer som vi gjort fastpris-kontrakt på så är priset på odlingskontrakt högre för alla grödor. Det visar hur svårt det är att pricka rätt med försäljningen i en mycket oberäknelig marknad.

En av de stora fördelarna med odlingskontrakt är att det är arealen som kontrakteras vilket gör att vi betalar samma pris för hela den levererade volymen. Vi gör inte heller avdrag för rensutbyte på maltkorn eller grynhavre. Alla dessa fördelar ryms i vårt odlingskontrakt vilket gör det unikt på marknaden. Lagrar du spannmålen hemma så tillkommer staffling.

Slutpris vecka 48. Samtidigt med slutavräkning regleras veckostaffling.
Vi räknar med att slutbetalning är genomförd före julhelgen

Konventionelltpris kr/dtKRAVpris kr/dt
höstvete kvarn320höstvete420
höstvete industri317vete foder380
vårvete Quarna400vårvete Quarna460
vete foder295vårvete450
råg300råg330
råg WASA-koncept310
råg EJ tillväxtreglerad325
korn malt Laureate340korn korn410
korn290korn350
havre gryn/betaglukan320havre gryn360
havre260havre320
ärta gul380
ärta grön380
ärta foder370
åkerböna industri375åkerböna industri632
åkerböna foder370åkerböna foder625
oljeväxter660oljeväxter (inkl oljetillägg)1020
Dela